2021-04-15 08:38:23• hírek • Bede Emőke

A pénzt felvette, de csak papíron végezte el a munkát a tűzvédelmi cég

Csütörtök reggel a rendőrség 218 házkutatást végzett Bukarestben és az ország 28 megyéjében. A vizsgálatok olyan személyeket érintettek, akiket egyebek mellett csalással, adócsalással, pénzmosással és aláírással ellátott dokumentumok hamisításával gyanúsítanak - közölte a Román Rendőrség nemrégiben.

Az ügyészségi vezetéssel folyó nyomozás során Bukarestben 40 helyszínen tartottak házkutatást, de Maros (23), Arad (2), Fehér (3), Argeș (7), Bacău (1), Brassó (8), Buzău (8), Beszterce-Naszód (2), Călărași (2), Kolozs (32), Konstanca (8), Dâmbovița (4), Dolj (5), Hunyad (3), Galați (1), Giurgiu (1), Iași (4), Ilfov (7), Máramaros (7), Mehedinți (3), Olt (13), Prahova (6), Szatmár (4), Szilágy (3), Suceava (8), Temes (6) Teleorman (1) és Vâlcea (6) megyék is érintettek az ügyben.


A nyomozás fényt derített rá, hogy egy bukaresti székhellyel rendelkező, kifejezetten tűzvédelemre specializálódott cég 2019 óta számos állami és magánintézménnyel kötött szerződést, melyeknek értelmében ellenőrizniük és esetlegesen javítaniuk kellett volna a poroltók és tűzoltócsapok kapcsán tapasztalt meghibásodásokat és hiányosságokat. A valóságban ez azonban elmaradt: az eszközök működését nem ellenőrizték, csupán frissítették a tanúsítványokon szereplő évszámokat - magyarán szólva, akár annak az esélye is fennállt, hogy ezek a berendezések egy tűzeset kapcsán már nem is tudták volna ellátni feladatukat.


Arról, hogy mennyire súlyos ügyről van szó, mi sem árulkodik jobban, minthogy a megtévesztett intézmények között szerepeltek kórházak, iskolák, katonai létesítmények, börtönök és egyéb közintézmények, de nem menekültek a benzinkutak, tömeg- és légiközlekedési vállalatok, energetikai cégek sem, akik sajnos mindannyian jelentős összegeket fizettek ki a csalóknak. A cég nem mellesleg a bevételeknek csak egy részét könyvelte el annak érdekében, hogy kibújjanak az adózás kötelezettsége alól és maximalizálják a profitot.


"Az elkövetett bűncselekmények súlyosságát fokozza, hogy a cég az anyagi javak mellett emberéleteket is veszélyeztett a csalássorozat által" - írja az ügy kapcsán a Román Rendőrség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: